Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Don’t dream alone, Μια ονειρική πραγματικότητα!

6 Νοεμβρίου 2020

  

Τελευταία μέρα πριν το νέο καθολικό Lockdown στη χώρα, πήγα στην Zivasart Gallery


να δω την έκθεση ζωγραφικής του Ιρακινού ζωγράφου Ajwad Αlazzawi, με τίτλο “Don’t dream alone, Μια ονειρική πραγματικότητα”.

Hints, life in straggle

28 έργα, μικρά και μεγάλα με κοινό χαρακτηριστικό το μυστηριακό, το ονειρικό. Έργα που έφτιαξε στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Μια εξαιρετική έκθεση με ξεχωριστά έργα.

 

Deep mémoire Projections

Αντιγράφω το δελτίο τύπου της έκθεσης.

Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ AJWAD

Ο φιλέλληνας Ajwad Αlazzawi (Ατζουάντ Αλατζάουι), μας προσφέρει τις καλλιγραφικές ανατολίτικες οπτασίες και σχηματισμούς του εικαστικού του σύμπαντος,

Athens Compass

άλλοτε μέσα από μια σκοτεινή, μυστηριακή ατμόσφαιρα

Courves

κι άλλοτε μέσα από ένα φωτεινό παιχνίδισμα της φόρμας που πάλλεται σαν ελεύθερη μαθηματική καμπύλη.

Busy mind

"Don't dream alone, Μια ονειρική πραγματικότητα".AJWAD Alazzawi: creation in Greece 2016-2020. Painting.

Rounded symbols

Γέννημα της παλαιάς ονειρικής Βαγδάτης, ταξιδιώτης του Κόσμου και γνώστης του χρωστήρα και της φιλοσοφίας, διαπραγματευτής στις αγορές της Δύσης και της Ανατολής, ο φιλέλληνας AJWAD Alazzawi( ΑΤΖΟΥΆΝΤ Αλατζάουι), μας προσφέρει τις καλλιγραφικές ανατολίτικες οπτασίες και σχηματισμούς του εικαστικού του σύμπαντος, άλλοτε μέσα από μια σκοτεινή, μυστηριακή ατμόσφαιρα κι άλλοτε μέσα από ένα φωτεινό παιχνίδισμα της φόρμας που πάλλεται σαν ελεύθερη μαθηματική καμπύλη.

Hints, life in deep I-II

Στο σημείωμα της για τον AJWAD, η κριτικός τέχνης Βιβή Βασιλοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: "....Η τέχνη είναι ονειρικό project. Η γλώσσα της είναι παγκόσμια και ανεξίγλωσση. Τέχνη είναι το κομμάτι του εαυτού μας, που δεν κοιμάται ποτέ. Ωστόσο ονειρεύεται. In dream we trust. Τα όνειρα δεν έχουν ιδιοκτησία. Απευθύνονται σε όλους μας, χωρίς να δεσμεύονται από τη γλώσσα του δημιουργού τους και χωρίς να δεσμεύουν. Ο καθένας τα διαβάζει με τον τρόπο του. Η τέχνη φαίνεται να συλλαμβάνει καλύτερα το όνειρο από οποιονδήποτε ειδικό, δοκιμάζοντας συνεχώς τα όρια του, στα όρια του καμβά και στις δεσμεύσεις της ύλης. Όπως είναι φυσικό, ο AJWAD Alazzawi, κατ’ αρχάς ανταποκρίνεται στην πρόκληση της αραβικής καλλιγραφίας και την ενσωματώνει στα έργα του, όπου αντανακλώνται τα έντονα χρώματα του Ιράκ (Μεσοποταμία) και οι γραμμές του τόπου του. Στη συνέχεια, εξελικτικά, το έργο του προσανατολίζεται σε άλλη κατεύθυνση, με έμφαση στις μεγαλύτερες διαστάσεις και πειραματισμούς για κάτι άλλο, με καινούργια ματιά, από τον ίδιο πάντα dreamer- που είχε την τύχη να ζήσει και σε άλλες χώρες, εκτός από τη γενέτειρα. Συνδετικό νήμα, τα ίχνη από την ώσμωση των πολιτισμών, σε μία ιδεατή δοκιμασμένη ηδη, η ευκταία συνύπαρξη. Η σημειολογία άλλωστε ευδοκιμεί κατ' εξοχήν στα όνειρα κάθε είδους, σε μια πορεία αυτογνωσίας και ανάλυσης ατόμων και λαών. Η ζωγραφική επιφάνεια προσφέρεται για την αποτύπωση, όσο και για τη "σύγκρουση των πολιτισμών"...

 

Τα άλλα έργα της έκθεσης είναι:

4 έργα με τίτλο Vertical inspiration

2 έργα με τίτλο Vertical inspiration

Figures I-II-III

4 έργα με τίτλο Mémoire

4 έργα με τίτλο Mémoire

Immemorial

Lyon Masque

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στην προσωπική του ιστοσελίδα https://ajwadalazzawi.com/.

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...