Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το Πάρκο των ψυχών!



1 Δεκεμβρίου 2012

Το Σάββατο που ανεβήκαμε στην Πάρνηθα, φτάνοντας στο «Ξενία», είδα στη στροφή κάτι πρωτόγνωρο. «Το Πάρκο των ψυχών». Τόσες φορές έχω ανέβει στην Πάρνηθα, πότε ξεφύτρωσε αυτό; Πρόκειται για ένα σύνολο γλυπτών που εγκαινιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου. Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν! Κατέβηκα και πλησιάζοντας διάβασα το κείμενο που παραθέτω ολάκερο παρακάτω και εξηγεί τα πάντα. Και φυσικά μετά πήρε η μηχανή φωτιά.


Η Πύλη



ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Μάιος 1912: Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός αποφασίζει την ίδρυση Σανατορίου στη Πάρνηθα με σκοπό την νοσηλεία και θεραπεία των ανθρώπων οι οποίοι έπασχαν από τη μάστιγα της εποχής την φυματίωση.
Χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν κότα την 30ετή και πλέον λειτουργία του Σανατορίου απομακρυσμένο· από τις οικογένειες τους γιο μήνες ή και χρόνια. Ένας εξ αυτών ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος ο οποίος την περίοδο εκείνη έγραψε την «Εαρινή Συμφωνία». Το Σανατόριο Πάρνηθας έκλεισε περίπου το 1960 έπειτα από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών.

100 χρόνια μετά…

Οκτώβριος 2012: Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου Πάρνηθας ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι οπό το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον Σανατόριο για να δημιουργήσει, αφιλοκερδώς, «Το Πάρκο των ψυχών». Ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου.
Ο γλύπτης δεν χάραξε όπλα κορμούς. Έδωσε ζωή σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντος έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. Άραγε τα συναισθήματα αυτά αφορούν μόνο το παρελθόν; Ο γλύπτης απαντάει αρνητικά. Είναι συναισθήματα που κάθε άνθρωπος νοιώθει σε διάφορες στιγμές της ζωής του. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του. Να θυμίσει το παρελθόν για να διορθωθεί το μέλλον. Πιστεύω του είναι ότι όταν ξεχνάμε το παρελθόν αυτό τότε επιστρέφει σε εμάς πιο σκληρό και πιο δύσκολο..


Το έργο δημιουργήθηκε με την έγκριση του Δασαρχείου Πάρνηθας και την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Σύνδεσμου Προστασίας Πάρνηθας.

Η Έγκυος
Συμβολίζει τη μητρότητα και την αρχή της ζωής

Η Ικεσία

Η Παράκληση

Το Έλεος

Η Προσευχή

Το Φτερό
Ως σύμβολο της ελευθερίας της ψυχής

Το Μάτι της Ψυχής


 Ο Συλογισμός

Το Ζευγάρι

Η Νοσταλγία της Μάνας για το παιδί που άφησε πίσω

Παιδί

Η Θλίψη

Η Απελπισία

Το Άλμα της Ζωής

Το Αυτί 
Ως σύμβολο της καλής είδησης που περιμένουμε

Ο Σταυρός του Μαρτυρίου

Το Παράθυρο της Ελπίδας

 Η Λύτρωση

Απόσπασμα από το ποίημα «Εαρινή Συμφωνία» του Γιάννη Ρίτσου
  
Απέναντι από «Το Πάρκο των ψυχών», βρίσκεται το ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ. Όπως έμαθα ψάχνοντας στο Ίντερνετ, αυτό ήταν το Σανατόριο που λειτούργησε μέχρι το 1960 για να το πάρει μετά ο ΕΟΤ να το κάνει αρχικά ξενοδοχείο και αργότερα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, που έπαψε να λειτουργεί οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, Από τότε το κτίριο ρημάζει.
Μια πολύ κατατοπιστική ανάρτηση με πληροφορίες και κυρίως φωτογραφίες από το ερειπωμένο κτήριο είναι: http://grizosgatos.blogspot.gr/2012/02/blog-post_3172.html


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και πάλι!
      Κάπου διάβασα πως ο γλύπτης είναι πατριώτης σου. Για άλλη μια φορά μπράβο στην Ευρυτανία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...