Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ξεχωριστές εικόνες Χριστουγέννων στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)!


26 Δεκεμβρίου 2018


-Τι κρύο είναι αυτό! Που θα πάμε;
-Στο Νιάρχος. Και πέρυσι τέτοιες ημέρες δεν είχαμε πάει;
-Ναι αλλά σήμερα κάνει πολύ κρύο.
-Και πέρυσι έκανε.


Κατεβαίνοντας τη Συγγρού, φτάνοντας στη διασταύρωση για Κ.Π.Ι.Σ.Ν., η ουρά των αυτοκινήτων και το μποτιλιάρισμα ήταν απίστευτα. Όση ώρα κάναμε από το σπίτι εκεί άλλη τόση κάναμε για να φτάσουμε στο πάρκινγκ.
Αφήσαμε το αυτοκίνητο και μπήκαμε στον κεντρικό χώρο ανάμεσα στα δύο κτίρια,
της Εθνικής Βιβλιοθήκης
και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Βγήκαμε έξω στο χώρο της ΑΓΟΡΑΣ
με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα
και είδαμε απέναντι κόσμο να προσπαθεί (άλλοι με επιτυχία και άλλοι όχι) να πατινάρει στον πάγο, στο παγοδρόμιο, που έχουν φτιάξει πάνω στο κανάλι.
Οι εικόνες του καναλιού, με τα δέντρα αριστερά και δεξιά του φωτισμένα, είναι πολύ όμορφες, από όποια μεριά και αν τις δεις.
Μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. είναι και μια σειρά εγκαταστάσεων σε διάφορους χώρους του πάρκου, κυρίως με χρήση φωτός και ήχων.
Για εκεί ξεκινήσαμε ακολουθώντας το κανάλι προς τα βόρεια. Από τη βόρεια άκρη του ξεκινά η ανηφόρα του κήπου, που οδηγεί στο ΦΑΡΟ. Εκεί πια το κρύο ήταν πολύ γερό. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε να δούμε τις δύο πιο κοντινές εγκαταστάσεις και θα βλέπαμε.
Στο χώρο του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΗΠΟΥ, ο Βρετανός Michael Davis έχει δημιουργήσει το έργο ILLUMAPHONIUM.
Το Illumaphonium είναι μια δυναμική, διαδραστική, πολυαισθητηριακή, μουσική εγκατάσταση, η πρώτη του είδους της. Κατασκευασμένο από τον μουσικό-εφευρέτη Michael Davis, αυτό το μουσικό γλυπτό ύψους 3,5 μέτρων αποτελείται από περισσότερα από 200 φωτισμένα σήμαντρα. Καθένα από αυτά ανταποκρίνεται στην αφή, ενώ ο ήχος και το φως τους εναλλάσσεται με βάση μοτίβα που ξεχύνονται σαν κύματα στην επιφάνεια της εγκατάστασης. Πολλά άτομα μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε μουσική, κι έτσι το Illumaphonium ενώνει τους επισκέπτες δημιουργώντας μία διασκεδαστική κοινή εμπειρία. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ φωτός Lumiere στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Σκωτία.. 



Λίγο πιο πάνω, στο ΞΕΦΩΤΟ, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Vertigo (Frederik Hilmer Svanholm, Vibeke Berthelsen, Mikkel Meyer), από τη Δανία, έχουν δημιουργήσει το έργο THE WAVE.

Το Wave (Κύμα) είναι ένα επιβλητικό έργο μήκους 80 μέτρων το οποίο σας επιτρέπει να περπατήσετε μέσα του και έτσι να επηρεάσετε το οπτικό και ηχητικό του περιεχόμενο. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 40 πύλες ύψους 4 μέτρων η καθεμιά, με αισθητήρες κίνησης που συνθέτουν ένα διαδραστικό τούνελ φωτός και ήχου. Το περιεχόμενο του έργου είναι διαρκώς μοναδικό καθώς ανταποκρίνεται στον αριθμό, την κίνηση και τον ρυθμό των επισκεπτών του.


Τα πάντα αλλά και τίποτα δεν είναι συμπτωματικό όταν η κολεκτίβα Vertigo σας δίνει τον έλεγχο της εγκατάστασης και σας αφήνει να την επηρεάσετε και να αποκαλύψετε έναν χώρο που αλλάζει στην πορεία του χρόνου. Το Wave είναι ένας φωτεινός φάρος στο σκοτάδι του χειμώνα.

Το Wave δημιουργήθηκε αρχικά για να παρουσιαστεί στην Ofelia Plads, στη Κοπεγχάγη, ως μέρος του Frost Festival το 2017 και αποτελεί μια ανάθεση του Frost Festival και του Association Ofelia Plads. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και το Λίβερπουλ.

(Πληροφορίες για τα έργα από τον Χάρτη των εκδηλώσεων του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.)


Το κρύο είχε δυναμώσει και εμείς δεν αντέχαμε άλλο. Έτσι αποφασίσαμε πως ήταν αρκετά όσα είχαμε δει. Γυρίσαμε άρον άρον στο πάρκινγκ πήραμε τα αυτοκίνητα και συναντηθήκαμε λίγο αργότερα κάπου στο Παλαιό Φάληρο για φαΐ.
Εκεί τέλειωσε, με τον καλύτερο τρόπο μια επίσκεψη με πολύ ξεχωριστές, Χριστουγεννιάτικες εικόνες. Με το καλό να τελειώσει αυτός ο χρόνος και να έρθει ο νέος. Χρόνια Πολλά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...