Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Δύο τοιχογραφίες στη Νέα Φιλαδέλφεια!

 7 Δεκεμβρίου 2023

 

 

Μια δουλειά με έφερε μεσημεράκι της Πέμπτης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι να τελειώσει είχα χρόνο να πάω να κοιτάξω κάτι άλλο. Πήρα τη Δεκελείας προς το Άλσος και βρήκα στο δρόμο μου το Δημαρχείο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Το κτίριο το είχα δει κι άλλες φορές.


Αυτό που έβλεπα πρώτη φορά ήταν μια μεγάλη τοιχογραφία-γκράφιτι, που καλύπτει όλο τον τοίχο προς τη μεριά της λεωφόρου. Όμορφη, ασπρόμαυρη, παραπέμπει σε αλλοτινές εποχές.

Κάτω δεξιά φέρει την υπογραφή του δημιουργού ή μάλλον των δημιουργών: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ (ομάδα, προφανώς) 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ».

Μπράβο στα παιδιά για την εξαιρετική δουλειά τους.

 

Απέναντι και διαγώνια από το Δημαρχείο, μια άλλη, πολύ εντυπωσιακή τοιχογραφία-γκράφιτι καλύπτει τον πλαϊνό τοίχο μιας πολυκατοικίας.

Στο πάνω αριστερά μέρος της τοιχογραφίας βλέπουμε την υπογραφή του καλλιτέχνη: GERA 1

Στην παραπάνω σελίδα του καλλιτέχνη στο facebook βρίσκουμε ανάρτηση για το συγκεριμένο έργο, που αν κατάλαβα καλά είναι φετινό (2023).

Ο τίτλος του έργου είναιRoots of Instability’(«Ρίζες αστάθειας»)

Γράφει λοιπόν

«Through this mural, we aim to honor the history of this Athens neighborhood.

This visual representation is an expression of the anguish and tenderness that possessed the people of that time, but also a reflection of the universal struggle faced by individuals compelled to migrate from their hometowns».

Και σε ελεύθερη μετάφραση

«Μέσα από αυτή την τοιχογραφία, στοχεύουμε να τιμήσουμε την ιστορία αυτής της Αθηναϊκής γειτονιάς.

Αυτή η οπτική αναπαράσταση είναι έκφραση της αγωνίας και της τρυφερότητας που κατείχε τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αλλά και μια αντανάκλαση του καθολικού αγώνα που αντιμετωπίζουν άτομα που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν από τις γενέτειρές τους». (μην ξεχνάμε πως η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια προσφυγούπολη και οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων βίωσαν στο πετσί τους το διωγμό και τον ξεριζωμό).

Υπέροχες και οι δύο τοιχογραφίες ομορφαίνουν, την έτσι κι αλλιώς όμορφη γειτονιά της πρωτεύουσας.


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...