Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σπίτια στην Κάρυστο!


Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2013



Η Κάρυστος είναι η νοτιότερη πόλη της Εύβοιας. Βρέχεται από τα νερά του ανοικτού προς το Αιγαίο ομώνυμου κόλπου, και αντικρίζει την Τζια. 

 

Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι η άψογη ρυμοτομία της, έργο του Βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ, τον οποίο έστειλε ο Όθωνας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων της υπό δημιουργία πόλης. Έτσι η πόλη απέκτησε το άριστο ρυμοτομικό της σχέδιο αλλά και το πρώτο της όνομα. Οθωνούπολη την είπαν και αυτό το όνομα το κράτησε μέχρι το 1862, οπότε και ξαναπήρε το αρχαίο της όνομα. 

Όπως όλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας μας, μετά το Β΄Π.Π. δέχτηκε το εκμαυλιστικό τραγούδι της σειρήνας με το περίεργο όνομα «Αντιπαροχή» και φυσικά υπέκυψε. Αυτή την φιλοδώρησε με μπόλικο τσιμέντο, που στο διάβα του ισοπέδωσε πολλά όμορφα κτίρια αφήνοντας στη θέση τους εκείνες τις απρόσωπες πολυκατοικίες που τραυμάτισαν την πόλη ανεπανόρθωτα.

Παρ’ όλα αυτά κάποιοι δεν υπέκυψαν στο λάγνο εκείνο τραγούδι και σήμερα μπορούμε να χαρούμε αρκετά σπίτια αλλοτινών εποχών.


Άλλα απλά φτωχικά σπίτια, 
άλλα αρχοντικά.
Κάποια σε κακή ή μέτρια κατάσταση 
αλλά και κάποια πολύ καλοσυντηρημένα.


Μια βόλτα τις μέρες του Πάσχα είχε σαν αποτέλεσμα πλούσια συγκομιδή εικόνων. Ο φακός της μηχανής μου, αρνούμενος να «συνεργαστεί» με τις σύγχρονες, απρόσωπες κατασκευές,

στάθηκε με αγάπη σε αυτά τα αλλοτινά σπίτια. Φυσικά δεν παρουσιάζονται όλα τα όμορφα σπίτια της πόλης.

Ένα δείγμα μόνο από αυτές τις εικόνες θα δείτε εδώ.
 



 





1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...