Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Μικρή βόλτα στο Treviso!

Στην Κ. Ευρώπη πάνω σε 4 ρόδες-Μέρος 4ο-Ιταλία

(2ο Οδικό ταξίδι στην Ευρώπη)  

(συνέχεια από ΑΝΩ ΑΥΣΤΡΙΑ, Βόρεια του Δούναβη!!)

30 Ιουλίου 2008 

Την προηγούμενη το βράδυ, φτάσαμε στο Τρεβίζο, προερχόμενοι από τη Νότια Τσεχία και την Αυστρία. Βρήκαμε το κατάλυμά μας, αφήσαμε τα πράγματα και βγήκαμε ένα γύρω. Κάτσαμε σε μια πιτσαρία για νόστιμη Ιταλική πίτσα και γυρίσαμε στο δωμάτιο για ξεκούραση μιας και με τη φοβερή κίνηση, που βρήκαμε στους Αυστριακούς αυτοκινητόδρομους, κάναμε 10 ώρες ταξίδι και ήμασταν ψόφιοι.


Το πρωί κατεβήκαμε για το πρωινό μας, πληρώσαμε, φορτώσαμε και ξεκινήσαμε για μια μικρή βόλτα στην πόλη, μιας και νωρίς το μεσημέρι έπρεπε να είμαστε στο λιμάνι της Βενετίας.

Το Τρεβίζο είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της περιφέρειας Βένετο στη Βόρεια Ιταλία. Είναι μια αρχαία πόλη, που άκμασε κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια. Έχει γύρω στους 83.00 κατοίκους από τους οποίους οι 3.000 ζουν μέσα από τα Βενετσιάνικα τείχη, στο ιστορικό κέντρο και οι 80.000 στα προάστια. Η ευρύτερη επαρχία υπολογίζεται πως έχει περίπου 170.000 κατοίκους. Η πόλη είναι κτισμένη σε πεδινή έκταση, στη συμβολή των ποταμών Σίλε και Μποτενίτζα, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας. Έχει πολλά κανάλια και γι αυτό από πολλούς αναφέρεται σαν «μικρή Βενετία».

Πέντε χρόνια πριν κάναμε και πάλι τη βόλτα μας στην πόλη του Τρεβίζο, κυρίως γύρω από τα κανάλια (Στη γη που διαφέντευαν οι Δόγηδες!).

Αυτή τη μέρα περάσαμε τα τείχη, που περιβάλλουν την παλιά πόλη και αφήσαμε το αυτοκίνητο λίγο πριν από το σημείο, που οι πινακίδες δείχνουν πως απαγορεύεται η είσοδος τους. Από ένα σούπερ μάρκετ εκεί κοντά πήραμε νερά για το δρόμο και με τα πόδια ξεκινήσαμε για το ιστορικό κέντρο.

Πρώτη στάση η Piazza del Duomo.

Στην πλατεία βλέπουν ο Καθεδρικός του Αγίου Πέτρου, του 1520 και δίπλα του το Βαφτιστήριο του Αγίου Ιωάννη (Battistero di San Giovanni), του 11ου αι.

Δίπλα στην πλαϊνή είσοδο του Βαφτιστηρίου έχει εξωτερικά μια τοιχογραφία αρκετά φθαρμένη και στη συνέχεια το καμπαναριό.

Μέσα από στενάκια

φτάσαμε στην Piazza dei Signori,

στην οποία δεσπόζει το Palazzo dei Trecento, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες της πόλης και της επαρχίας (Prefettura di Treviso) και το Δημαρχείο

με τον εντυπωσιακό πύργο του ρολογιού (Torre Civica). Το παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1185 και του 1268 σας αίθουσα συσκέψεων της τοπικής διοίκησης. Φυσικά στα χρόνια που πέρασαν από τότε έχουν γίνει πολλές αλλαγές.

Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου που βλέπει σε μια άλλη μικρή πλατεία, την Piazza Indipendenza, μια σκάλα στον τοίχο του παλατιού οδηγεί στον 1ο όροφο, στην αίθουσα.

Τέσσερεις σημαίες ανεμίζουν στο μπαλκόνι, στην κορυφή της σκάλας.

Σε αυτή τη μικρή πλατεία βλέπουν και άλλα ενδιαφέροντα κτίρια,

σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ.

Ακόμα πιο ανατολικά άλλο ένα μικρό άνοιγμα φιλοξενεί άλλα ενδιαφέροντα κτίρια,

με πιο σημαντικό τη Λόντζια των Ιπποτών (Loggia dei Cavalieri), ένα στεγασμένο τετράγωνο κτίσμα με περιστύλιο και τοιχογραφία ιπποτών, σχετικά φθαρμένη.

Συνεχίσαμε λίγο ακόμα τη βόλτα μας

χαζεύοντας εντυπωσιακά κτίρια

και πήραμε το δρόμο για το αυτοκίνητο.


Στις 2 το μεσημέρι το καράβι μας έλυσε από το λιμάνι της Βενετίας με προορισμό την Πάτρα.


Ξεκινώντας απολαύσαμε μια όμορφη «πανοραμική ξενάγηση»

του παράλιου μετώπου

της μαγευτικής αυτής πόλης.

Την επόμενη, τελευταία μέρα του Ιουλίου, στις 8 το βράδυ φτάσαμε στην Πάτρα και γύρω στις 11.30 μπαίναμε στο σπίτι μας.

Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ένα ταξίδι 17 ημερών σε 4 χώρες και με πολλά χιλιόμετρα σε κάθε είδους δρόμο. Με λίγα λόγια ένα ταξίδι μοναδικής εμπειρίας. Και στο επόμενο με υγεία!


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...