Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ηριδανός στο Μοναστηράκι!

 9 & 16 Νοεμβρίου 2023

 

 

Αλήθεια πόσες φορές έχω περάσει δίπλα του χωρίς να του δώσω την πρέπουσα σημασία; Κι εγώ και κάμποσα εκατομμύρια Αθηναίοι και μη, Έλληνες και ξένοι. Μόνο μια φορά, πολλά χρόνια πριν κοντοστάθηκα και του έριξα μια ματιά.


Σήμερα όμως, μιας και το τρένο θα έρχονταν μετά από 9 λεπτά, είπα να ρίξω μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά και να βγάλω μερικές φωτογραφίες.

Οι πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στον τοίχο μας πληροφορούν πως κατά τη διάρκεια των έργων της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ έγιναν οι σχετικές ανασκαφές και βρέθηκαν σε αυτή τη θέση

οικιστικά κατάλοιπα, που εκτείνονται χρονικά από τα Γεωμετρικά χρόνια (8ος αι. π.Χ.) μέχρι και το 19ο αι.

Ερείπια κτιρίων,

πολλά κινητά ευρήματα και η καταχωμένη κοίτη του Ηριδανού, ποταμού που πήγαζε από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, πέρναγε μέσα από την Αθήνα και έσμιγε με τον Ιλισσό. Στα χρόνια του Αδριανού (2ος αι.) καλύπτεται από πλινθόκτιστο θόλο, καταχώνεται και μετατρέπεται σε υπόγειο, χωρίς να σταματήσει να ρέει ποτέ ως σήμερα, όπως βλέπουμε (και ακούμε) στη θέση αυτή.

Θυμάμαι πριν πολλά-πολλά χρόνια, πριν ακόμα το ΜΕΤΡΟ και τις σχετικές αναπλάσεις, που πολλές φορές άκουγα και αμυδρά έβλεπα νερό να τρέχει σε κάποιο σημείο ανάμεσα στις δύο γραμμές του τρένου και πολλές φορές είχα αναρωτηθεί τι συμβαίνει. Απλά δεν γνώριζα και δεν υπήρχε και κάποια ενημέρωση σχετικά.

Σήμερα στο χώρο της ανασκαφής έχει αποκαλυφθεί, μεταξύ άλλων, το θολοσκέπαστο ποτάμι

και σε κάποια σημεία υπάρχει οπτική (και ακουστική) επαφή με το τρεχούμενο νερό.

Και ανάμεσα στις γραμμές συνεχίζει να υπάρχει ένα μικρό αυλάκι στο οποίο κυλούν τα νερά του αρχαίου Αθηναϊκού ποταμού.

Ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, που αξίζει μια μικρή στάση, που όποιος την κάνει σίγουρα θα φύγει για τον προορισμό του πιο «πλούσιος».


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας
 

2 σχόλια:

 1. Εξαιρετική η έρευνά σου.
  Η Αθήνα αν και παραδομένη μέσα στη σύγχρονη παραζάλη, δεν παύει να κρύβει μικρούς και μεγάλους θησαυρούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για όλα. Τις καλημέρες μου

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...