Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Φ. Γκ. Λόρκα: Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα !



Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Εστίας Νέας Σμύρνης

13 Δεκεμβρίου 2015


Το βράδυ της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Εστίας της Νέας Σμύρνης, παρακολουθήσαμε την παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, με το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Μια εξαιρετική παράσταση, από ένα θίασο 15 γυναικών, σε σκηνοθεσία της Πέλιας Παπαδοπούλου, που είχε και τον ρόλο της Μπερνάντα.

 
Πρόκειται για ένα δράμα στην προπολεμική Ισπανική επαρχία, σε μια οικογένεια γυναικών, μετά τον θάνατο του πατέρα.
Η αυταρχική Μπερνάντα, η μάνα,
φυλακίζει τις πέντε κόρες της για να τις «προστατέψει», από τους «κατώτερούς» τους συγχωριανούς.
Ρόλο δεσμοφύλακα παίζουν και οι άλλες δύο γυναίκες του σπιτιού, η οικονόμα και η παραδουλεύτρα, που συμμετέχουν στο δράμα, αν και φαινομενικά δεν τις αφορά.
Όμως ο αυστηρότερος και σκληρότερος δεσμοφύλακας είναι το ίδιο το χωριό, που με απόλυτο θράσος και αδιακρισία παρεμβαίνει στης ζωή τους και δεν συγχωρεί καμιά απολύτως παρεκτροπή.
Στο σπίτι ζει, κλειδωμένη στο δωμάτιο της, και η τρελή γιαγιά, που τελικά ίσως είναι και η πιο «ισορροπημένη» ζώντας στον κόσμο της.
Η μεγάλη κόρη, από τον πρώτο γάμο της Μπερνάντα, είναι η μόνη που έχει περιουσία (κληρονομιά από τον πατέρα της), ενώ οι άλλες τέσσερεις δεν έχουν σχεδόν τίποτα.
Εδώ εμφανίζεται ο 25χρονος Πέπε. Δεν τον βλέπουμε καθόλου, αλλά είναι πανταχού παρών σε όλο το υπόλοιπο έργο, καταλύτης όλων των εξελίξεων.
Ο Πέπε, λοιπόν, για να ξεφύγει από τη φτώχια του, ζητάει να παντρευτεί την κατά πολύ μεγαλύτερή του μεγάλη κόρη. Κι ας είναι ερωτευμένος με την μικρή της οικογένειας, που κι αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του. Αλλά και άλλη μια αδερφή είναι ερωτευμένη μαζί του. Όμως αυτή έχει προβλήματα με την υγεία της και μια βαριά σωματική δυσμορφία και αυτό την κάνει να συνειδητοποιεί πως δεν έχει ελπίδες. Γι αυτό κάθε λόγος, που βγαίνει από το στόμα της στάζει δηλητήριο.
Μια φαινομενική ηρεμία που επικρατεί είναι σαν αυτή πριν την καταιγίδα.
Αρχίζουν οι αποκαλύψεις με πολλές σπιουνιές, που οδηγούν την Μερνάντα να καταλάβει πως η μικρή της θυσίασε στο βωμό του έρωτα την αγνότητά της και όταν εμφανίζεται ο Πέπε παίρνει ένα ντουφέκι, βγαίνει έξω και πυροβολεί. Γυρνά στο δωμάτιο και λέει πως τον σκότωσε.
Η μικρή, αλλοπαρμένη κλείνεται στο δωμάτιό της και η μάνα ομολογεί πως αστόχησε, αλλά το είπε για να κάνει την κόρη της να τον ξεχάσει. Ένας θόρυβος από το κλειδωμένο δωμάτιο δημιουργεί ανησυχία, που γίνεται ακόμα πιο έντονη από το γεγονός πως δεν ακούγεται τίποτα από μέσα. Σπάνε την πόρτα και βρίσκουν το κορίτσι κρεμασμένο. Εκεί κορυφώνεται το δράμα, όταν η μάνα, θύτης και θύμα η ίδια, νοιάζεται περισσότερο να μην μάθει το χωριό τις «πομπές» της νεκρής και απαιτεί απ’ όλες να διαδώσουν στο χωριό πως η κόρη της πέθανε παρθένα(!!!!!!!).
Για άλλη μια χρονιά παρακολουθήσαμε μια ερασιτεχνική παράσταση, ίσως πολύ καλύτερη από πολλές επαγγελματικές. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, φανερούς και αφανείς και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!
Πάντα τέτοιο ψηλό επίπεδο παραστάσεων εύχομαι!

Το πρόγραμμα της παράστασης:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...