Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Αυτόφωτα!

15 Απριλίου 2021  

Έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες από τότε, στις αρχές του Νοέμβρη 2020, που ξεκίνησε αυτός ο ιδιότυπος εγκλεισμός, λόγω της πανδημίας. Ένας εγκλεισμός που μας στέρησε πολλά. Από τα πιο απλά όπως ένα καφεδάκι ή το ταβερνάκι με παρέα, μέχρι πιο σοβαρά, όπως τις μετακινήσεις, την κοινωνική επαφή και τον πολιτισμό. Και πάνω απ’ όλα μας διάλυσε ψυχολογικά.

Τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα του λιανεμπορείου, ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό μου από τον Νίκο Ζήβα και την Zivasart Gallery.


«Έκθεση χαρακτικών του Μιλτιάδη Πεταλά με τίτλο ΑΥΤΟΦΩΤΑ». Επιτέλους λίγο φως στη μαυρίλα των καιρών. Και ευτυχώς που ο Νίκος είναι «δαιμόνια» ανήσυχος και δεν θα άφηνε την ευκαιρία να μην την αξιοποιήσει, δίνοντας μας ακόμα μια σημαντική έκθεση, ακόμα μια πολιτιστική ανάσα.

Νέοι τρόποι για να δεις μιαν έκθεση. Μηνύματα, ραντεβού, άδειες και μη χειρότερα. Τελικά πήγαμε και μείναμε με το στόμα ανοικτό.

Σπουδαίος ο καλλιτέχνης, εξαιρετικά τα έργα του και πάνω απ’ όλα ανεπανάληπτη, ψυχολογικά η μυσταγωγία.

 

Τα έργα της έκθεσης είναι

 

21 μικρών διαστάσεων έργα Χωρίς Τίτλο

 «’Ενδον Υπάρχεις   -   Άϋλο Ένδυμα   -    Άϋλο Ένδυμα   -   ’Ενδον Υπάρχεις»
(από αριστερά στα δεξιά και αντίστροφα)

Εντός Σιωπής

Περσεφόνη

Ιππέυς της Πρωίας

Εν Ερήμω

Απόψε Σιγή

Ανάμεσα

Νύχτα Εισήρθε         -         Όρθιος στην Πύλη         -         Αόρατος Αναμένω


Έξι έργα Χωρίς Τίτλο

Θυσία
(παραπέμπει στη Βυζαντινή Αγιογραφία)

Νοσταλγία
(παραπέμπει στην Αναγεννησιακή Τέχνη)

Εν τω Κρυπτώ             -              Χωρίς Ήχο             -             Ανέκαθεν Σελήνη

τρία έργα με τίτλο "Ακόμα Μένουν"

Οι «μήτρες» (δηλ. τα ξύλα πάνω στα οποία γίνεται η χάραξη και από τα οποία θα τυπωθούν τα έργα που βλέπουμε) εφτά έργων της έκθεσης.
 

Δελτίο τύπου της έκθεσης από τον Νίκο Ζήβα

ΜΊΛΤΟΣ ΠΕΤΑΛΆΣ

"ΑΥΤΌΦΩΤΑ"

ΧΑΡΑΚΤΙΚΉ (ΞΥΛΟΓΡΑΦΊΕΣ)

Τον ΑΠΡΙΛΊΟ του 2021 η ZIVASART GALLERY θα φιλοξενήσει την πρόσφατη σημαντική εργασία του εξαίρετου χαράκτη ΜΙΛΤΙΆΔΗ ΠΕΤΑΛΆ. Σε αυτή την δουλειά ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει τη δύναμή του εσωτερικού φωτός που ενυπάρχει ως συμπαντική ιδέα μέσα στα σώματα και στα πράγματα.

Η τεχνική του Μίλτου Πεταλά, μέσω της υψηλής ποιότητας και ακρίβειας των χαράξεων του, επί του ξύλου, αποτυπώνει επάνω στο ευαίσθητο χαρτί, την ιδέα ενός αρχέγονου ανιμισμού, ο οποίος ζωντανεύει τα θέματα του.

Ο ιλουσιονισμός του εικαστικού αποτελέσματος εντυπωσιάζει, καθώς παραπέμπει στο παιγνιώδες φως των άστρων στον ουράνιο θόλο, όπου η σκοτεινή του ύλη προϋποθέτει τη γέννηση του φωτός.

Τις συνθέσεις του Πεταλά διαπερνά ένας ιδιότυπος Συμβολιστικός Σουρρεαλισμός, όπου τα σώματα πλέκονται με τα αντικείμενα, με μία μαεστρία που θα μπορούσε να αναφέρεται στην μανιέρα της ύστερης Αναγέννησης.

Τα " Αυτόφωτα " ένα σύνολο 48 έργων, θα εκτεθούν προσεχώς και διαδικτυακά, ενώ εν τω μεταξύ αναμένεται το άνοιγμα των χώρων τέχνης ώστε να καθοριστεί η ημέρα των εγκαινίων, πάντα με την λήψη των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων.

Ν.Ζ. 


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...