Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Νίκος Ζήβας: "Το ίχνος των κρυμμένων σχημάτων"!

 19 Ιουνίου 2023

 

 

Βρισκόμασταν σε ταξίδι όταν ήρθε το μήνυμα για την επικείμενη έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Ζήβα, στη Zivasart Gallery,


με τίτλο “ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ”.

Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά που γυρίσαμε καταφέραμε και βρήκαμε χρόνο να πάμε σήμερα το απόγευμα να την δούμε.

Έργα αρκετά μεγάλων διαστάσεων που αποτυπώνουν το ανάγλυφο- ψευδοανάγλυφο ίχνος μιας ανάγλυφης σύνθεσης. Ο Νίκος μας ξενάγησε εξηγώντας μας την ιδιότυπη τεχνική που χρησιμοποίησε και έδωσε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

Στο ένθετο που συνοδεύει την έκθεση διαβάζουμε το σημείωμα του.

Θυμάμαι παιδιόθεν τα καλύμματα να σκεπάζουν τα έπιπλα του σπιτιού ή ακόμα τα σεντόνια και οι κουβέρτες τα σώματα στα κρεβάτια, στον ύπνο ή στον πόνο και ακόμα το τρίψιμο με το μολύβι πάνω στο χαρτί που ανα - κάλυπτε το ανάγλυφο ενός νομίσματος....

Αυτές μου οι μνήμες με οδήγησαν, πριν από 35 περίπου χρόνια, να αρχίσω να εργάζομαι πάνω στην ιδέα του ανάγλυφου ίχνους που προκαλεί η κάλυψη μιας σύνθεσης ετερόκλητων αντικειμένων και όγκων, συνήθως εργαλείων, οικοδομικών στοιχείων ή αρχιτεκτονικών αποσπασμάτων...

Δουλεύοντας το υλικό του καλύμματος (άλλοτε χαρτί

κι άλλες φορές ύφασμα) με την μορφή της Δράσης, καθώς παίρνει το σχήμα του αναγλύφου της κρυμμένης σύνθεσης, εμφανίζεται ξαφνικά το τυχαίο, μέσα από το απείθαρχο τσαλάκωμα του καταπετάσματος, δίνοντας μία ιδιαίτερη γοητεία στο αποτέλεσμα, όταν στην τελική φάση, ο ψεκασμός του χρώματος δίνει ζωή στο ίχνος που αποτυπώνεται πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια - κάλυμμα.

Ακολούθως με το τέντωμα , το "τελάρωμα" της επιφάνειας το πραγματικό αναγλυφικό ίχνος μετατρέπεται σε ψευδοανάγλυφο αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική απάτη με μια φιλοσοφική διάσταση πάνω στη σχέση αληθινού και ψεύτικου.

Η σκούρα μονοχρωμία και οι λιγοστές εξάρσεις καθαρού χρώματος, αναδεικνύουν τις φωτεινές και τις γκρίζες διαβαθμίσεις των τσαλακωμένων μορφών, καθιστώντας τα έργα, σπουδές μιας ιδιάζουσας ιχνογραφίας της φθοράς, του περάσματος του χρόνου...

Η πολύχρονη άσκηση και ο πειραματισμός αυτής της ζωγραφικής ιδέας - τεχνικής και μεθόδου, έχει αποδώσει μέχρι σήμερα σειρές μικρότερων και μεγαλύτερων έργων, των οποίων μία αντιπροσωπευτική επιλογή παρουσιάζεται στην Zivasart Gallery.

Νίκος Ζήβας.

 

Στην προσωπική σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook διαβάζουμε μερικές ακόμα «ποιητικές» σκέψεις του, σχετικά με την έκθεση:

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΕΠΛΑ επιτρέπουν να δούμε την δυναμική αφηρημένη φόρμα των κρυμμένων στατικών αντικειμένων αφού τα χέρια του δράστη εικαστικού τα έτριψαν, τα πίεσαν και τα χρωμάτισαν, με μια διακριτικότητα τόση, ώστε να περιγραφεί ακροθιγώς το ανάγλυφο της υποκείμενης σύνθεσης.

Έτσι γεννιέται ένα ακαθόριστο ζωγραφικό αποτέλεσμα υπονοώντας την ταυτότητα των σκεπασμένων αντικειμένων χωρίς να την προδίδει άμεσα....

...Σήματα μιας πράξης (ση)-μαντικής -

σημάδια μιας ταχείας και εφήμερης χειρονομίας πάνω στα χάρτινα πέπλα

που σκεπάζουν, αποτυπώνοντας,

έναν ά-σημο, μα όχι ά-σχημο ρεαλισμό

α-σήμαντο μέσα στο σύμπαν...

...Αυτά τα τσαλακωμένα ίχνη

αρχαίων θραυσμάτων

σιδερωμένα από την υποκρισία

της απατημένης όρασης

δεν εννοούν να καταλάβουν

ολόκληρο το οπτικό πεδίο

μιας θέασης αφ' υψηλού...

Άλλη μια σπουδαία έκθεση έργων του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη, που μας τιμά με τη φιλία του.

Καλή επιτυχία!

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Ιουλίου.

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...