Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Νίκος Ζηβας: "Στο Έλασσον το Κάλλος"!

 26 Φεβρουαρίου 2022

 

 

Η πρόσκληση για την έκθεση του Νίκου Ζήβα με τίτλο «Στο Έλασσον το Κάλλος» στην Zivasart Gallery είχε έρθει κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου.


Δύο μέρες πριν βγει ο μήνας πήγαμε να τη δούμε.

Τα έργα είναι υαλογραφήματα, που ο καλλιτέχνης δημιούργησε τα τελευταία 40 χρόνια.

Η πλειοψηφία τους έχει διαστάσεις 3.5cm x 2.3cm

και 5,5cm x 5,5cm,

μερικά 14.0cm x 14.0cm,

ενώ μόνο δύο είναι μεγάλα.

Στα υαλογραφήματα αυτά βλέπει κανείς γυναικεία πρόσωπα, που θυμίζουν κόμικς (ποπ αρτ),

γυμνά γυναικεία σώματα

και θέματα που παραπέμπουν σε φανταστικά τοπία.

Αντιγράφω από το έντυπο που συνοδεύει την έκθεση:

Με αναφορές ήδη από τις παιδικές αναμνήσεις των μαγικών τρισδιάστατων εικόνων των View Masters και τα πρώτα εφηβικά πειράματα με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου προβάλλονταν στο εσωτερικό τους τα αμυδρά είδωλα του δωματίου, έως τα κινητικά φωτογράμματα μικροαντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί ή την ζωγραφική τους εκδοχή,

έφτασα πριν από 40 χρόνια, μόλις φοιτητής της ΑΣΚΤ, να πειραματίζομαι σοβαρά με τη ζωγραφισμένη διαφάνεια και την προβολή της.

Σχεδίαζα πάνω στα μικρά γυάλινα προστατευτικά των πλαισίων των slides, με τη χρήση διαφόρων υλικών, όπως η αιθάλη (καπνιά), που αφήνει το κάψιμο της γυάλινης επιφάνειας

ή τα ελαιοχρώματα ζωγραφικής, που άπλωνα ανάμεσα στα δύο μικρά τζαμάκια. Ο σχεδιασμός γινόταν με διάφανη αυτοκόλλητη μάσκα και χάραξη επ' αυτής ή χρησιμοποιώντας τα αποτυπώματα μου.

Τα θέματά μου: Η γήινη ομορφιά των γυναικείων ερωτικών προσώπων

και των θελκτικών σωμάτων,

καθώς και οι πολύχρωμες συνθέσεις φανταστικών τοπίων. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε την διετία 1982-83 και διακόπηκε εξαιτίας άλλων εικαστικών αναζητήσεων.

Τα λιλιπούτεια αυτά έργα ( διαστάσεων 3.5cm x 2.3cm), καρπός των πειραματισμών εκείνης της περιόδου, εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά στην Zivasart gallery,

μαζί με μερικά ακόμα που έχουν φιλοτεχνηθεί το τελευταίο διάστημα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί. Μπορεί ο επισκέπτης να δει τις μινιατούρες αυτές και ταυτόχρονα την προβολή τους σε μεγάλη οθόνη. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική φωτογράφισή τους από τον συνεργάτη μου Ηλία Γεωργουλέα

 

Ακόμα κάποια σημειώματα του Νίκου Ζήβα από την προσωπική του σελίδα στο facebook:

 

Μερικά πρόσφατα μικρο-υαλογραφήματα μου (5,5cm x 5,5cm)...πιάνοντας το νήμα από εκεί που κόπηκε, δηλαδή το έτος 1983....στις εικόνες αυτές του φανταστικού αναδύονται πρόσωπα, σώματα, φυτά, τοπία, με ένα μαγικό τρόπο που το δικό μας μάτι, η δική μας φαντασία και ο νούς, ανακαλύπτουν...

ΜΙΚΡΟ-ΥΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1982 - 2022

Μικρογραφίες Ερωτικών Προσώπων, Ποθητών Κορμιών και Φανταστικών Τοπίων, αποτυπωμένες σε γυαλί, μέσα από ένα μακρύ ταξίδι Πειραματικής Εικονογραφίας.

 

Εξαιρετική έκθεση με πολύ πρωτότυπα, μοναδικά έργα. Για άλλη μια φορά η Zivasart Gallery και ο Νίκος Ζήβας προσωπικά, προσφέρουν σε αυτούς που τους παρ-ακολουθούν, ΤΕΧΝΗ και ουσιαστική αγωγή ψυχής. Γι άλλη μια φορά ευχαριστούμε από καρδιάς! Η διάρκειά της είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου και συστήνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη. Σίγουρα όποιος πάει δεν θα χάσει το χρόνο του. Ίσα ίσα θα φύγει κερδισμένος.

 

Για τον Νίκο Ζήβα:

Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) (A.S.F.A) από το 1981 εώς το 1985 στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Από το 1989 έως το 1994 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη, όπου έκανε δύο (2) ατομικές και συμμετείχε σε τέσσερις (4) ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολείται παράλληλα με την ζωγραφική, με τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις και την γλυπτική. Έχει κάνει δώδεκα (12) ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε τέσσερις (4) ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικές ζωγραφικής και γλυπτικής.

Παράλληλα επιμελείται την οικογενειακή συλλογή αποσπασμάτων και σπαραγμάτων της Νεότερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, (1830-1930).

Από το 2014 διευθύνει τον χώρο πολιτισμού Zivasart Gallery έχοντας την επιμέλεια και την δι-οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, εικαστικών δρωμένων, συναυλιών, παρουσιάσεων βιβλίων κ.α.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...