Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

2023, Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης!


 

Με αφορμή την επίσκεψή μας


στην Ελευσίνα, μία από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (Μια καθημερινή στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!), ας πούμε μερικά για το θεσμό αυτό και ας δούμε κάποιες εικόνες από τις άλλες δύο πόλεις-Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, το Veszprém (Βέσπρεμ) της Ουγγαρίας και την Timisoara (Τιμισοάρα) της Ρουμανίας. 

Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη. Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά της πολιτιστικής πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Η έννοια της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης εκπονήθηκε ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνας Μερκούρη. Από τότε η πρωτοβουλία βρίσκει ολοένα αυξανόμενη απήχηση μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985. (πηγή Βικιπαίδεια)

 

Στο Βέσπρεμ, την όμορφη πόλη στην περιοχή της λίμνης Μπάλατον, βρεθήκαμε το 2011 σε ένα οδικό ταξίδι (Road Trip) σε χώρες των Βαλκανίων και την κεντροανατολικής Ευρώπης (εικόνες και εντυπώσεις θα δείτε σε παλιότερη ανάρτηση Η Θάλασσα της ….Ουγγαρίας!).

Σε ένα παρόμοιο ταξίδι στα Βαλκάνια το 2022 επισκεφτήκαμε την Τιμισοάρα, την υπέροχη πόλη της δυτικής Ρουμανίας,

3η μεγαλύτερη της χώρας, που κατέχει περίοπτη θέση στη σύγχρονη ιστορία της, μιας και από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση που ανέτρεψε το καθεστώς Τσαουσέσκου το 1989.

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας




 

4 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη Δήμο! Υπέροχη και κατατοπιστική η ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μάγδα, σε ευχαριστώ! Χαθήκαμε. Όλα καλά;

      Διαγραφή
  2. Για την Τιμισοάρα και τις χάρες της ακούσαμε από σας και είναι φυσικά συγκαταλέγεται πλέον στα μελλοντικά μας ταξίδια.
    Στέλλα Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...